Lépésről lépésre a jó emésztésért: testmozgás

  • 2021. 05. 07.
  • News

Lépésről lépésre a jó emésztésért: rendszeres testmozgással sokat tehetünk érte

 

Ma már a legtöbben nagyon keveset mozgunk a hétköznapokban. Az irodából az autóba vagy a buszra, onnan pedig egyenesen a kanapénkra ülünk át, hétvégén pedig ugyanott pihenjük ki a munkanapok fáradalmait.

Ez sajnos nagyon nincs rendben: a mozgásszegény életmód csökkentheti a gyomor- és bélmozgásokat, ezzel lassíthatja az emésztésünket, amely nem csak az általános közérzetet ronthatja, de gyakori székrekedéshez, abból eredően aranyeres panaszokhoz, hosszú távon pedig további, komolyabb egészségügyi problémákhoz vezethet.

A jó emésztésért ugyanakkor rendszeres testmozgással sokat tehetünk. Ha ugyanis a mozgást tudatosan a hétköznapok részévé tesszük, hosszú távon kisebb eséllyel kell a fenti gondokkal szembesülnünk.

 

A lényeg a rendszeresség

Nem számít, milyen mozgásformát választunk, az a fontos, hogy rendszeres legyen, hetente többször csináljuk, élvezzük és mindenekelőtt korunk, edzettségünk és egészségi állapotunk szempontjából is megfelelő legyen. Az otthoni jóga vagy torna, esetleg a gyaloglás vagy a futás könnyebben beilleszthető a napirendbe, munka után vagy akár az ebédszünetben. A sportolóknak gyorsabb az emésztése, élénkebb a bélmozgása és rendszeresen, gyakrabban mennek WC-re, így ritkábban küzdenek székrekedéssel vagy más bélproblémákkal. A sportos életmód ráadásul az erek, a szív, a tüdő, az izmok-ízületek jó állapotának fenntartására és az elhízás elkerülésére is kiváló módszer lehet.

 

Legyen a mozgás a szabadidő része

Néha jó a TV előtt a kanapén elnyúlva lazítani a családdal, de azért rendszeres időközönént érdemes valamilyen aktív pihenési formát választani. A túrázás például nemcsak remek közös program, hanem a hosszabb gyaloglások kiválóan átmozgatják a testet, a természet közelsége pedig jól esik a lelkünknek. Túrázás helyett egy kellemes városnéző séta is jól fog esni a vasárnapi ebéd után.

 

Kicsiben is elég elkezdeni

Ha nincs időnk vagy lehetőségünk belevágni a sportba, próbáljunk minden hétköznapunkba egy kicsivel több aktivitást beiktatni. Az autózás helyett a rövidebb utakra válasszuk inkább a buszt vagy a gyaloglást, a tömegközlekedésről szálljunk le egy megállóval előbb, lift helyett lépcsőzzünk, nap végén pedig tegyünk könnyed, félórás sétát a környéken. Ha van kertünk, a könnyebb munkákat magunk végezzük benne. Esetleg vegyük elő a pincében porosodó biciklit is, és legalább a pékségbe azzal guruljunk át reggelente. Meglesz az eredménye!

 

Források:

https://semmelweis.hu/boe/files/2020/01/V.EV-Sport-%C3%A9s-testmozg%C3%A1s-1.pdf

https://www.egeszsegkalauz.hu/eletmod/mozgas/miert-mozogjunk-a-testmozgas-15-elonyos-hatasa/zwdbve8

https://fittsport.com/fitness-hirek/a-sport-hatasa-az-immun-es-emesztorendszerre